Kakšne vrste senčil naj izberem?
| Članek je bil prebran 442 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nekateri živijo v prostorih, v katerih je manj naravne svetlobe, drugi pa se pri izbiri nepremičnine ozirajo predvsem na to, kolikšno količino naravne svetlobe si lahko v potencialnem novem domu lahko obetajo. Ker je meni, pa tudi moji družini, naravna svetloba zelo pomembna, samo se pri izbiri stanovanja odločali tudi glede na to, kam je obrnjeno in koliko naravne svetlobe si od njega lahko obetamo. Ko smo na koncu tako izbirali med dvema finalistoma, pritličnim stanovanjem z manj svetlobe in stanovanjem v 4. nadstropju, ki je obrnjeno na Z, ni bilo večje dileme. Manj osončeno, nekaj kvadratnih metrov večje stanovanje, smo zato raje »žrtvovali« za bolj sončno in svetlo stanovanje. Konec koncev drži, da se soncu izogibamo samo dva ali tri mesece na letu (med najbolj vročimi poletnimi meseci), sicer pa večina izmed nas sonce v preostalih mesecih išče in si ga želi čim več. Saj veste, sonce lahko povsem spremeni sicer turoben ali nekoliko bolj dolgočasen dan. Sončna svetloba blagodejno vpliva na naše počutje in zdravje, dviga razpoloženje, po soncu pa smo ljudje tudi bolj produktivni kot v primerjavi s sivimi in deževnimi dnevi, ki se nam običajno vlečejo in jim kar ni videti konca.

senčilaNakup močno osončenega stanovanja

Kot že rečeno, smo se na koncu odločili za močno osvetljeno stanovanja v najvišjem nadstropju večstanovanjske stavbe, ki je z dnevnimi prostori obrnjeno proti zahodu. To pomeni, da ima stanovanje v dopoldanskem času, ko je večina družinskih članov zdoma (vrtci, šole in služba), v stanovanju še prijetna senca in hlad, popoldne pa stanovanje ogreje sonce, ki traja zelo dolgo (poleti tudi do okoli 8 ure zvečer), saj je stanovanje na najvišjem nadstropju bloka. Ko tako pridemo z družino domov, nas pričaka svetlo in sončno stanovanje, v katerega se je vedno veselo in lepo vrniti. Seveda pa v poletnih mesecih to prinaša drugačne probleme.

Ko sonce greje preveč

Poleti, zlasti v juliju in avgustu, ko se temperature v našem neposrednem okolju lahko povzpnejo tudi preko 35 stopinj, veliko sonca v stanovanju seveda pomeni tudi visoke notranje temperature. Ne glede na to, da smo se pri izbiri oken odločili za lesena okna AJM, ki so iz izolacijskega vidika izjemno kvalitetna in dobro zadržujejo vročino, pa je bilo v najtoplejših dnevih skozi okna še vedno mogoče občutiti vročino in moč sončnih žarkov. Zato smo že kmalu po vselitvi ugotovili, da bomo poleg zaves potrebovali dodatno zaščito, ki jo bo mogoče uporabiti, ko bo najbolj toplo in bomo želeli osončenost stanovanja prilagajati zunanjim vremenskim razmeram. Vas zanima, za kakšna senčila smo se odločili in katera so cenovno najbolj ugodna?

Izbira senčil – tehnične lastnosti in cena

Za okna bivalnih prostorov smo se odločili izbrati rolete. Rolete so zelo dober izolator in ob popolni zaprtosti ne prepuščajo veliko svetlobe oziroma toplote. Ko je tako napovedan zelo vroč poleten dan, pred odhodom v službo rolete na oknih spustim povsem do tal (da se povsem zaprejo tudi luknjice v roletah), s čimer ustvarim dodatno pregrado med notranjim zrakom in zunanjo vročino. Ker nikogar v tem času običajno ni doma, tema v notranjosti nikogar ne moti. Na večjih terasnih vratih, ki se odpirajo iz jedilnice na teraso, se za rolete nismo odločili zaradi tega, ker smo si želeli senčila, ki bi kljub senčenju v prostore še vedno spuščal določeno količino svetlobe, ki bi omogočala prijetno, a zastrto bivalno udobje. Odločili smo se za zunanje žaluzije, ki so zelo stabilne in kompaktne, zelo dobro pa so odporne tudi na raznolike vremenske razmere. Ker se zunanje senčile lahko regulira in obrača, je mogoče z njimi dosegati zadovoljivo zastrtost, pa kljub temu prostori niso povsem v temi. Je pa res, da so iz vidika izolacije rolete mnogo bolj učinkovite kakor žaluzije. Za okna bi zato nedvomno priporočala kar izbiro rolet, za kakšne balkone ali terasne zasteklitve pa morda zunanje žaluzije, ki tudi v drugih mesecih prepuščajo ravno prav svetlobe, nudijo pa tudi zadosti zasebnosti, da vam zaves sploh ne bo potrebno več uporabljati.

Preverite tehnične lastnosti in ceno alu oken!

© 25. 06. 2018 - Bellavita.si. Oglaševanje.