Smučarska zveza Slovenije
| Članek je bil prebran 775 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Smučanje je v Sloveniji eden izmed najbolj priljubljenih zimskih športov, pa tudi športov nasploh. Ker je smučanje pri nas tako razširjeno in priljubljeno, je bila v preteklosti ustanovljena Smučarska zveza Slovenije ali SZS. Gre za nacionalno panožno športno zvezo. SZS je edina športna organizacija pri nas (iz področja smučanja), ki je včlanjena tudi v Olimpijski komite. Smučarsko zvezo Slovenije sestavljajo smučarska društva, ki delujejo na področju alpskega smučanja, smučarskih skokov, teka na smučeh, nordijske kombinacije, smučanja prostega sloga, telemark smučanja, deskanja na snegu, izvajanjem izobraževanja in organiziranja iz tega področja, itd. Pod okriljem te krovne organizacije se posamezna društva združujejo panožno, delujejo pa avtonomno. Slovenska smučarska zveza je bila ustanovljena leta 1948 in je imela sedež v Ljubljani. Že pred tem letom, pa so se smučarski klubi združevali (v posameznih centrih). Ker so bili naši smučarji v takratni Jugoslaviji najbolj uspešni, je tudi Smučarska zveza Slovenije imela vodilno vlogo. Po osamosvojitvi je Mednarodna smučarska zveza (FIS) priznala Slovensko smučarsko zvezo. Danes SZS pod svojim okriljem združuje kar 223 društev iz celotne Slovenije. Njena skrb za prihodnost je vzgajanje mladih generacij, ki bodo tudi v prihodnje na najvišji ravni tako uspešne, kot so bile generacije smučarjev, tekačev na smučeh, deskarjev, skakalcev in drugih. Glede na to, da zanimanje za smučanje in druge zimske športe na snegu ne upada, ampak se mladi zelo številno odločajo zanje, je to vsekakor pozitiven znak za prihodnost slovenskih zimskih športov.

smucisca.comGlede na to, da so bili slovenski športniki v preteklosti izjemno uspešni in so na najvišjih ravneh posegali po odličjih, je pomen krovne smučarske zveze zelo velik. Športni dosežki, ki jih slovenski zimski športniki dosegajo na različnih tekmovanjih so zelo pomembni za razvoj zimskih športov, pa tudi za prepoznavnost športa in naše države na mednarodni ravni. Pogosto je mogoče slišati, da so športniki najboljši ambasadorji naše države v svetu. Prav tako so športni junaki najboljši možen vzor za odraščajoče generacije otrok. Ravno dosežki posameznih športnikov so pomembno vplivali tudi na to, da se je priljubljenost nekega športa pri nas povečala in da je zrastlo tudi zanimanje za ukvarjanje z njim med mlajšimi generacijami. Slovenska smučarska zveza naj bo tako tudi v prihodnje skrbela za organiziranje društev, ki sodijo pod njeno okrilje in pripomogla k razvoju smučanja in drugih zimskih športov pri nas. Takšna krovna organizacija je bistvenega pomena za to, da se v zdravem in spodbudnem okolju lahko rojevajo novi športni junaki in junakinje. Smučarska zveza Slovenije je ponosna na vse dosedanje slovenske smučarje in smučarke, ki so doslej osvojili že več 100 kolajn v najhujši mednarodni konkurenci, na tekmah svetovnega prvenstva, tekmah svetovnega pokala in celo na olimpijskih igrah, kar je za tako majhen narod, kot je naš, še poseben uspeh.

Ste tudi vi ljubitelj smučanja in že komaj čakate, da boste sami stopili na smuči? Želite čim prej stopiti na bele strmine, pa ne veste točno, na katero smučišče bi se podali? Preverite več informacij o slovenskih in tujih smučiščih, pa tudi ostale pomembne informacije o smučanju nasploh (cene smučarskih kart, aktualne snežne kamere, opisi smučarskih prog, itd.), tukaj.

Vas poleg smučanja morda zanima, kam na morje? Preverite tukaj!

© 25. 06. 2018 - Bellavita.si. Oglaševanje.