Nakup domene
| Članek je bil prebran 1.758 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nakup domene je postopek izbire in registracije domene pri enem izmed mnogih spletnih ponudnikov registracije domene – gre za tako imenovane registrarje. Ko domeno kupite in vpišete svoje lastniške podatke, bodo uporabniki spleta lažje našli vašo spletno stran, s tem pa se bo znatno izboljšala spletna prepoznavnost vas, vaših izdelkov ali vašega podjetja.

Če gre za posel…

Tabla sold…potem je nakup domene še kako pomembna zadeva. Najprej je potrebno izbrati najbolj optimalno ime domene, po katerem vas bodo potencialne stranke lahko našle na spletu. Ko to storite, morate domeno čim prej registrirati, da je namesto vas pred vami ne bi registriral kdo drug. Pri spletnih straneh, ki na spletu predstavljajo posel oziroma podjetje, mora biti domena jasna in naj bi povzemala dejavnost, s katero se ukvarjate. Če hočete med prikazanimi zadetki v spletnem iskalniku rangirati čim višje, je ime domene še kako pomembno. Ključne besede imena domene naj se ujemajo s ključnimi besedami na spletni strani podjetja.

Z nakupom domene postanete njen lastnik

To drži, toda pod pogojem, da ste pod izbrano domeno vi ali vaš registrar vpisali prave lastniške podatke. S tem se namreč zaključi postopek registracije domene. Le to vam daje ekskluzivno pravico nad domeno za čas zakupa oziroma nakupa le te. Vpisano lastništvo je tudi edino zagotovilo, da boste domeno lahko kasneje prenesli ali prodali. V nasprotnem primeru je registracija nepopolna, domena pa pravno gledano ni vaša.

Pomembno je tudi vedeti, da z registracijo domene še niste zaščitili tudi svoje blagovne znamke. Za slednje je pristojen Urad za intelektualno lastnino, kjer znamko registrirate. Registracija domene in zaščita blagovne znamke sta tako dva ločena postopka. Pri nakupu domene velja zato biti natančen in pazljiv, pa čeprav gre za razmeroma enostaven postopek.

© 29. 04. 2024 - Bellavita.si. Oglaševanje.