Pogodba ob najemu stanovanja
| Članek je bil prebran 3.088 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Čeprav raziskave kažejo, da je v Sloveniji še vedno povsem običajno najemanje stanovanj brez podpisa ustrezne pogodbe, se vedno več ljudi odloča za podpis najemne pogodbe, ki pravno ščiti obe pogodbeni stranki – najemnika in najemodajalca. Razlog temu je najbrž ravno želja po pravnem varstvu vseh udeleženih v najemnem odnosu.

Različne sobe v stanovanjuČe se vam zdi sestavljanje pogodbe prezapleteno, lahko skrb za pravno podlago vašega najemnega odnosa prepustite nepremičninskemu agentu. Če pa se pogodbe želite lotiti sami, obstaja na spletu in v knjigarnah precej različnih vzorčnih najemnih pogodb, ki jih lahko uporabite pri najemu stanovanja. Čeprav so te vzorčne pogodbe navadno pravno ustrezne, pa v pogodbo nikar ne pozabite vključiti vsega, kar ste se dodatno dogovorili z lastnikom stanovanja. Gre za to, da se pogosto zgodi, da se z lastnikom najemniki dogovorijo nekatere specifične zadeve zgolj ustno, kar seveda niti zdaleč ni dovolj za pravno podlago v primeru kakršnega koli spora. Pred samim podpisom tako dopolnjene pogodbe je pogodbo smiselno še enkrat v miru na samem prebrati. Če nam v pogodbi kar koli ni povsem jasno ali nas celo moti, pogodbe nikar ne podpisujte. Če smo s pogodbo zadovoljni, potem po podpisu le-te en izvod pripada lastniku, en izvod pa je namenjen za podnajemnika.

Pri prebiranju pogodbe bodite pozorni na to, da vsebuje vse obvezne elemente: površino in opis stanovanja, njegovo lego, strukturo, leto izgradnje, način uporabe stanovanja, njegovo komunalno opremljenost, višino najemnine, način in rok plačevanja le te, podatke o najemniku /najemnikih in lastniku ter seveda čas trajanja podpisane najemne pogodbe. Če pogodba vsebuje vse našteto in ste z njo v celoti zadovoljni, jo podpišite in se na ta način izognite vsem poznejšim morebitnim sporom in neprijetnostim.

© 27. 04. 2024 - Bellavita.si. Oglaševanje.