Najpogostejši miti o telovadbi
| Članek je bil prebran 1.778 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Telovadba in dnevna aktivnost s sabo prinašata marsikateri mit, ki v realnosti niti malo ne drži. Seveda marsikdo kateremu izmed njih tudi nasede in ga nemara celo uporabi za izgovor, ko mu pade motivacija za nadaljnjo vadbo. Na tem mestu zato naštevamo nekaj najpogostejših mitov, na katere se v prihodnje ne boste več mogli izgovarjati.

rekreacijaČe redno telovadim, bo izguba teže hitra in vidna

To je eden izmed najpogostejših mitov, ki velikokrat jemlje pogum in motiviranost za nadaljnjo vadbo. Izguba teže je v prvi vrsti povezana s prehrano in presnovo oziroma metabolizmom, vadba je lahko zgolj dopolnilo k zdravemu življenjskemu slogu. Res je celo nasprotno – z intenzivno vadbo se zna vaša teža v začetku celo nekoliko povečati, saj boste začeli pridobivati mišično maso. Odvečne maščobe lahko najlažje pokurite tako, da kombinirate kardio vadbo in vadbo za moč, a brez zdrave prehrane uspehov pod nobenim pogojem ne boste dosegli.

Za vadbo je potrebnega veliko časa

Za to, da ostanete v formi, ni potrebnega ogromno časa, kot pravi ta mit. Pomembneje je, da izvajate vadbo oziroma trening na visoki intenzivni stopnji. Tako boste v kratkem času pokurili veliko kalorij, na gradnjo mišic pa delovali spodbujevalno. Znano je na primer, da preskakovanje kolebnice v izjemno kratkem času pokuri ogromno kalorij.

Za uspeh je nepogrešljiva naprava

Vaš uspeh nikakor ni odvisen od katere koli naprave. Znano je celo, da take naprave telo poženejo zgolj v eno linearno gibanje, kar pomeni, da gre pri delu z napravami za enodimenzionalno vadbo, ki še zdaleč ni celostna. Dobra vadba naj bo sestavljena iz različnih elementov, na primer počepov z utežmi, dvigovanjem uteži, delanjem sklec, izvajanjem izpadnega koraka ipd.

© 29. 04. 2024 - Bellavita.si. Oglaševanje.